e-mail adresinizin güvenliği

e-mail adresinizin güvenliği

email güvenliği

email kullanımı artık zorunlu hale geldi. bu zorunluluk herkesibir yada birkaç mail sahibi olaya itti. Fakat email kullanımı bünyesinde sorunlarla hayatımıza girdi bu sorunlar şöyle :

1. email adresinin çalınması

2. email adresine gelen reklamlar

3. email adresine gelen çöp mesajlar

4. email adresiyle gelen virüsler

Bu sorunlar önce ufak tefek gibiymiş gözükse de sonradan ne kadar büyük ciddi problemler açtığına hiç olmadık bir anda tanık oluveriyoruz. şimdi bu sorunların basit çözümlerine bir göz atalım,

email adresinin çalınması

Bu sorunun en kolay çözümü en az oniki karakterli, kişisel bilgi ve genel geçer kelimeler olmayan şifreler oluşturmak. örnek verecek olursak; fener şifresi yerine f4e5n2e7raaa şifresi daha güvenli olacaktır.

Bir başka önemli nokta ise bir çok mail servisinde olan hatırlatma sorusuna verilecek cevabın kolay bulunur bir cevap olmaması gerekli. mesela en sevdiğim hayvan? sorusuna kedi diye bir cevap yazmaktansa, gergedan yazmak daha güvenilirdir. Aslında bu hayvan isminlerini yazmaktansa “ferrari” diye bir araba markası gibi alakasız kelime yazmak daha da güvenli olacaktır.

Bir çok kişi internet kafelerde maillerinleri kontrol ediyor ve sistemden tam olarak çıkmadan kafeden ayrılıyor. başka biri bu durumu kötüye kullanarak mail adresinizi ele geçirebilir. Bu sebeple sizden başkasınında kullanımına açık olan bilgisayarlarda mail adresinizde bulunana çıkış yap butonuna basmadan ve çıkış yaptığınıza emin olmadan güvende olamazsınız.

bir başka ilginç nokta ise; bazı siteler üyelik sistemi ile çalışmakta. Bu sitelere üye olurken kesinlikle mail şifrenizi kullanmayın.

email adresine gelen reklamlar

mail simsarları tarafından firmalara satılan veritabanları mevcuttur. Bunlar bi şekilde mail adreslerini toplarlar ve reklam yapmak için kullanmak isteyen firmalara satarlar. Peki bu kişiler bu mailleri nasıl toplar.

  • Öncelikle ıvır zıvır bilgilerin gönderildiği mail guruplarına üye olmayın.
  • ciddi bulmadığınız sitelere kesinlikle gerçekte kullandığınız mail adresinizle üye olmayın.
  • Herkesin kullamına açık sitelerde yazdığınız metinlerde mail adresinizi tam olarak yazmayın.
  • sitelerdeki yazılara yorum yazarken gerçek mail adresinizi yazmayın.
  • Herkese açık bir yerde mail adresinizi yayınlama zorunluluğunuz varsa buralara mail adresinizi yazarken programcıkların anlayamayacı ama o sayfayı gerçekten okuyanın anlayacı şekiller koyun. örnek : denem23@deneme.com yazmak yerine deneme23(et)deneme.com yazın.

Bu simsarlık olayını dışınında bazı sitelere üye olurken reklam maili almak istiyormusunuz diye sorulan işaretlemei sorular vardır. bunları bilinçli olarak işartleyip işaretlemediğinizi kontrol edin. Bazıları o kadar acımasızdır ki şöyle yazar; “müşterilerimizden mail almak istermisiniz.” bunu işartlerrsiniz günde yüzlerce mail almayı kabul etmiş olursunuz. Bazı sitelerde ise böyle bir işaretleme yoktur. Sözleşmesinde size mail almayı zorunlu olarak kabul ettir. Sitenin kullanım sözleşmesini kabul ettiğiniz an reklam almayı da kabul etmiş olursunuz. Kimse bu sözleşmeleri okumadığı için bunu fark etmez bile. Sözleşmeri okuyun. böyle maddeleri olan sitelere üye olmayın. sözleşmesinde böyle üç kağıtlar yapan bir sitenin size ne gibi bir faydası olabilir ki!

email adresine gelen çöp mesajlar

Aslında buda istenmeyen reklamlara benzer ama son zamanlarda reklam içermeyen ama ıvır zıvır içeren bir çok mail türedi. Bunlardan korunmanında yolu aynı istenmeyen reklamlardan korunmadaki gibidir.

email adresiyle gelen virüsler

Bir çok mail servis sağlayıcı otomatik olarak virüs taraması yapmakta ama sizinde dikkatli olmanız gerekiyor. öncelikli olarak tanımadığınız bir kişiden aldığınız maillere temkinli yaklaşın. özellikle bedava, sex, porno, gibi mailler hiç birt zaman sizin iyiliğinizi istemez. Bildiğiniz kişilerden gelen maillerde ise gönderilmiş olan dosyaları virüs kontrolü yapmadan bilgisiyarınıza yüklemeyin.

KAYNAK!

Bu yazıyı beğendiyseniz RSS akışına abone olarak yeni yazılarımızı e-posta aracılığıyla takip edebilirsiniz. Bu link ile abone olabilirsiniz.

0 yorum var.: